2020

Školící a prezentační prostor Stasto

místo: Týnec nad Sázavou
autoři: Tereza Tejkalová, Petra Brůžková

vizualizace: esté architekti

 

Zadání
Sídlo společnosti Stasto v Týnci nad Sázavou vznikalo v několika etapách. Aktuální odkoupení sousedního jednopodlažního objektu přináší možnost rozšíření stávajícího vstupního prostoru pro zákazníky o prezentační a školící centrum. Dispoziční propojení obou objektů nabízí další provozní a prostorové vazby. Zásahy mají být reverzibilní, aby oba objekty bylo možné užívat znovu samostatně.


Exterier
- sjednocení stávající fasády z tahokovu s novou částí, obepnutí celého obvodudává oběma objektům jasný výraz, působí přirozeně a zbytečně nezdůrazňuje různé fáze, navenek vzniká jedna budova
- zadní část fasády opatřena zelenou vertikální stěnou a splývá tak s okolnínavazující zelení, tvoří kontrast s přesným a technicky laděným tahokovem
- nové propojení (kryté v přední a nekryté v zadní části budovy) zjednodušujepohyb a provoz v objektu jako celku, doplňuje neformální prostory pro setkáváníuživatelů i týmové akce
- otevíratelná část doplněné fasády reguluje vnitřní prostředí pro různé programy i vizuální kontakt z parteru, maximální otevření části showroomu bez členění skla umožňuje vystavení i rozměrných exponátů
- střešní terasa přístupná po exterierovém schodišti přináší mírně cloněné venkovní sezení s výhledem do zeleně, navazující zelená střecha oživuje technický vzhled budovy, akumuluje zálivkovou vodu a pomáhá filtrovat ne příliš atraktivní výhled na sousední pozemek
- střešní terasa s různými formami zeleně od vzrostlejší po extenzivní podle možností skladby a mocnosti zeminy, navazuje na už stávající malou terasu nad vstupem z ulice a obě terasy a tedy i budovy jsou i ve 2.np propojeny
- řešení parteru navazuje na už realizovanou část, jednolitost velkoformátové dlažby je narušena mlatovými částmi s rostlou zelení, popínavá zeleň na zídce a oplocení odděluje vizuálně sousední provoz
- stání a garáž v zadní části nově řešena jako průchozí, propojuje novou část se stávajícím zadním vstupem s pobytovou terasou se zelení a se střešními terasami


Interier
- vložení přiznané ocelové konstrukce sloupů a průvlaků dostatečně uvolňuje vnitřní dispozici a umoňuje variabilitu provozu, interier akcentovaný žlutou barvou prosvětluje zevnitř dispozice podélný fixní světlík
- výrazná „žlutá“ část navazující na prosklení pro vystavení exponátů poutá pozornost z přilehlé komunikace, neutrální část v odstínech šedé s bílými a černými akcenty slouží jako prostor pro školení / schůzky s jednacím stolem pro 10 -12 osob
- zázemí s minikuchyňkou, wc a šatní skříní je skryto za truhlářskou stěnou, prostorově minimální, vyhovuje i pro samostatný provoz tohoto objektu
- „laboratoř“ slouží pro prezentaci i testování výrobků a navazuje provozně na prostor showroomu

2020

Školící a prezentační prostor Stasto