2019 studie

Rodinný dům Čelákovice

místo: Čelákovice
zastavěná plocha: 110 m²
autoři: Tereza Tejkalová, Michal Škrna

vizualizace: esté architekti

Kompaktní rodinný dům ze 40. let se nachází v klidné lokalitě Čelákovic místně zvané Jiřina, ve starší stabilizované zástavbě rodinných domů. Užší pozemek o velikosti zhruba 620 m2 má východní orientaci, dům situovaný při západní hraně má dobrou vazbu na zahradu se vzrostlými ovocnými stromy. Na pozemku jsou dvě doplňkové stavby - garáž s jedním stáním podél severní a zahradní domek s přístřeškem na dřevo podél jižní hrany. Dům je částečně podsklepený, vyvýšené přízemí je rozšířeno o malou vstupní verandu, podkroví pod stanovou střechou doplňuje směrem do ulice vysoký vikýř. Hlavní patra domu propojuje vnitřní schodiště, které je propsáno na západní fasádu vysokým oknem s nepůvodním zasklením luxferami. Do podkroví vede pomocné dřevěné schodiště.

Přízemí je rozšířeno o přístavbu zádveří, s ohledem na odstupy od hranice pozemku minimalizované. Zastřešení nového vstupu je prodlouženo i přes vyrovnávací stupně a vytváří tak menší závětří. Schodišťová hala je zachována ve stávajících velkorysých proporcích. Posunem vstupu vzniká v přízemí úložný prostor a prostornější toaleta s prostorem pro pračku a sušičku umístěnou v rámci úklidové skříně. Kuchyně s jídelnou je rozšířena a více propojena s obývacím pokojem orientovaným do ulice a nově se přes velkoformátové prosklení otevírá do zahrady, na nové prosklení navazuje dřevěná terasa výškově v úrovni podlahy interieru. Zahrada zůstane převážně pobytová s maximálním zachováním stávající zeleně. V patře jsou řešeny pokoje, větší dětský pokoj je orientovaný do ulice, v ložnici je upraveno stávající severní okno a doplněno nové na východní fasádu. Navržená koupelna je řešena tak, aby odpovídala současnému standardu bydlení, ale zároveň navazovala na klasické řešení. Schodiště do podkroví je řešeno na minimální ploše jako mlynářské dřevěné, je skryto v rámci nábytkové stěny s posuvnými dveřmi. Podkroví je uvažováno jako prostorová rezerva, v současnosti bude využito jako otevřený prostor prosvětlený větším střešním oknem směrem do zahrady a menším oknem do ulice pro horní přisvětlení pod hřebnem. Suterén domu je využit pro technické zázemí domu a prostory pro skladování.

Rekonstrukce má dům posunout na současný standard bydlení, ale zároveň zachovat jeho stávající charakter a klasické pojetí. Stávající prvky jako kamenné schodiště, teraco na části podlah, původní dveře, stávající fabiony apod. dávají i přes svou nedokonalost interieru určitou příjemnou měkkost. Nově vložené prvky a povrchy mají s původními vytvořit harmonický celek. V exterieru bude očištěn a podpořen původní výraz domu, který investor vnímá jako jednu z hlavních hodnot. Fasáda je ponechána v lomené bílé, je uvažována hlazená (kletovaná) omítka, sokl ve stejném provedení s hydrofobním nátěrem, oddělený stínovou spárou v úrovni přechodu zdiva a kamenné podezdívky. Stěny nového vstupu jsou obloženy lícovými cihlovými pásky, lemy atiky ploché střechy jsou uvažovány z pohledového betonu. Prosklení obou stran vstupu zachovává průhled z ulice do zahrady, nový prvek vstupu odlehčuje a vizuálně odpojuje od objemu domu. Stejný výraz má i sklad nahrazující stávající garáž. Ta bude částečně odstraněna a upravena na krytý přístřešek pro parkovaní skútru a malý sklad pro popelnice. Vznikne tak volný zpevněný prostor kolem domu, který umožní parkování až dvou vozů. Menší zděná hospodářská stavba na jižní hraně pozemku bude zachována, navazující dřevěná bude nahrazena, na jižní straně se uvažuje s menší plochou pro pěstování. Oplocení do ulice bude částečně zachováno, stávající přípojky budou přemístěny, vznikne nový sloupek pro elektroměr, schránku a zvonek u vstupní branky. Transparentní části plotu a branka zůstanou stávající, podezdívka bude nově obložena stejnými lícovými pásky jako přístavba, vjezdová brána bude nahrazena novou, vizuálně navazující na stávající oplocení.

2019 studie

Rodinný dům Čelákovice